Tоп 10 грешки, на които трябва да обърнем внимание, ако искаме да градим стабилна връзка (част първа)

от 28 януари 2021 г.
Tоп 10 грешки, на които трябва да обърнем внимание, ако искаме да градим стабилна връзка (част първа)
 
 В търсене на идеалната половинка, вълнението от срещите и желанието ни за връзка, понякога замъгляват представите ни. Разгледайте топ 10 грешки, на които трябва да обърнем внимание, според Psychology Today, ако искаме да градим стабилна връзка!


1. Игри и преструвки!

Тази „стратегия“ обикновено се използва по една от двете причини:

  • Първата причина е да защитим егото си. Що се отнася до запознанствата, всички на някакво ниво се страхуваме от отказ и отхвърляне. Преструвайки се, че сме много над нещата, като не се ангажираме прекалено, може да ни създаде фалшивото усещане за безопасност, но така рискуваме да изглеждаме незаинтересовани и дистанцирани.

  • Втората причина е желанието да получим нещо от партньора, без значение дали ще го/я нараним в последствие. Тази форма на манипулация е неприемлива и не води до здравословни взаимоотношения. Ще стигнем по-далеч за по-малко време в намирането на връзка, ако си позволим да бъдем истински. Имайте смелостта да бъдете открити и да покажете кой стe!

2. Говорите твърде много за бившите си!

Въпреки че тази информация в крайна сметка ще бъде споделена, поне до известна степен, тя не трябва да се обсъжда подробно по време на началната фаза на връзката. Пренасянето на стар багаж в нова връзка създава безпорядък. Ако имате нужда да поговорите за случилото се в предишната си връзка, тогава най-добре да поработите в индивидуална терапия, преди да започнете нова връзка, поне до момента, в който това не засяга Вашите реакции и не замъглява Вашата преценка

3. Фантазиране за бъдещето!

През първите 3-6 месеца от връзката Ви, сте заляти от окситоцин - създаващо чувството за благополучие и еуфория, което идва с „влюбването“. Това също би могло да се нарече период на временно безумие, защото Вие не командвате всичките си способности; мозъкът Ви е отвлечен от тези прекрасни химикали и пречи на способността Ви да мислите ясно. Докато нямате време наистина да опознаете някого и да го видите в широк кръг ситуации, е полезно да не изпреварвате себе си; не се привързвайте силно към някаква илюзия, която сте създали за човека. Това може да доведе до клопки за създаването на нереалистични очаквания и последващо разочарование или депресия, ако връзката не се получи.